Er der penge nok at drive parkerne for?

Løn, anlægsprojekter og reklame. De nye nationalparker har en masse projekter foran sig, og ønskelisten hos de tre bestyrelsesformænd er lange. Velkomstcentre, cykelstier og bådpladser er bare nogle af de ting, de satser på bliver lavet i parkerne. Og det koster alt sammen penge. Det samme gør bestyrelsesformænd, sekretariater og de medarbejdere, der skal sidde der.

Af: Søren Schaadt Larsen

6 millioner kroner kommer som et engangsbeløb efter oprettelsen. Derefter har hver park et beløb 7,5 millioner på finansloven hvert år. Det er, hvad hver nationalpark har at gøre godt med, rent økonomisk. Det er de penge staten giver til at drive parkerne for.

Endnu har ingen af parkerne offentliggjort et budget, som kan vise, hvor meget det koster at drive en nationalpark. Men de tre bestyrelsesformænd for parkerne, er dog et stykke hen ad vejen enige i, at det ikke er voldsomt mange penge at drive parkerne for.

Det der med at være under opstart, gør at det er svært at nå at få brugt sine penge. Men jeg regner med at når vi kommer op i omdrejninger, så får vi nok ikke problemer med at bruge dem”, forklarer Ejner Frøkjær, der er bestyrelsesformand for Nationalpark Thy.

Nationalparken mod nord, er den første til at blive færdige med nationalparkplanen, og er også som de første i gang med at lave Danmarks første nationalparkbudget.

Nationalpark Thy har oprettet et sekretariat, som har 3,6 ansatte. Der er en leder, en der koordinerer frivilligindsatsen. Den tredje ansatte har Friluftsrådet betalt. De har givet 1,3 millioner til at koordinere formidlingen af nationalparken. Og de sidste 0,6 er en medarbejder, som de deler med Naturstyrelsen.

Håbløst lidt

Det koster alt sammen, og når drømmene også er store, kan det være svært at se, hvordan de 7,5 millioner kroner årligt, skal kunne slå til. I hvert fald hvis man spørger biolog, Michael Stoltze:

Det er håbløst lidt”, lyder kommentaren, inden han fortsætter.

Det koster penge at beskytte og lave natur. Det koster ganske mange penge”, forklarer han.

Og pengene til naturbeskyttelse er bare en ting. Hos Nationalpark Thy har de lagt planer for de første seks år, og planerne overskrider i høj grad de midler, de får udleveret.

Det er sådan, at de planer vi har, er langt mere omfattende i de her seksårs planer. Alt i alt beløber de sig til væsentligt mere end 45 millioner. Hvis man over 6 år ganger med 7,5, så får vi 45 millioner. Og det er i størrelsen det dobbelte, vi har puttet ind i den plan”, forklarer Ejner Frøkjær.

Vi kunne så afgjort bruge flere, men så er det jo op til os selv at skaffe dem,” siger han, og hentyder til, at nationalparkerne grundet den lokale opbakning, der hele tiden er nævnt, som en af forudsætningerne for at parkerne kan laves, burde få en masse penge fra fonde, foreninger og private, som vil bakke mere op om parkerne. Blandt andet har Nationalpark Thy allerede fået bevilget et stort beløb. Men det øger også presset på økonomien.

Der blev givet 30 millioner fra arbejdsmarkedets feriefond til et projekt, der hedder ”Adgang til Nationalpark Thy. Det er sådan noget med cykelstier, forbedring af nogle parkeringspladser, informationstavler og hvad ved jeg. Og de 30 millioner skal supleres med 15 millioner lokalt. For ellers kan de ikke komme til anvendelse”, forklarer Ejner Frøkjær, og fortsætter:

Der har vi brugt temmeligt mange af vores penge til at supplere det projekt, fordi vi ser det som en meget stor fordel for os.

Lange ønskelister

Ud over cykelstier og parkeringspladser står der mange andre ting på ønskelisten hos nationalparkernes bestyrelsesformænd.

Det er også en mulighed med et besøgscenter, hvorfra man kan komme ud i de tre områder der er,” forklarer Erling Post, der er bestyrelsesformand for Nationalpark Mols Bjerge. Også ved Vadehavet, regner de med, at skulle ud og finde flere penge til de kommende projekter.

Rammen på 7,5 millioner, den betragter vi indtil videre som retningslinien,” siger Bent Poulsen, der er bestyrelsesformand for Nationalpark Vadehavet.

Det er næppe ulovligt at søge om mere, (hos staten, red.) hvis man har nogle gode ideer. Ud over det, skal vi ud og søge eksterne midler både hos kommuner, fonde og private.

Ifølge Bent Poulsen handler det lige så meget om at støtte lokale projekter, som kan gavne nationalparken, som det handler om, at de lokale skal støtte nationalparken.

Der kan være små projekter og store projekter, og mange af dem vil vi jo ikke kunne finansiere helt eller delvist, derfor skal vi indgå nogle partnerskaber, for eksempel med landmænd, der vil oprette græsningsselskaber, det kan være med lokale ildsjæle et eller andet landsby samfund, havneby eller et andet sted, der vil have et eller andet projekt, der har relation til nationalparkplanen eller som passer til nationalparkplanen,” forklarer formanden for Nationalpark Vadehavet.